Tehtävä
Monikäyttöinen kokoontumistila Ähtärin rannalle

Vuosi
2019-2020

Laajuus
325 m2

Työn tilaaja
Hankaveden Laine Oy

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Ioana Maftei, Maiju Koskela (Interior), Sami Logren

Yhteistyökumppanit
Pääurakoitsija: Rakennus Tikkamäki Oy

Osaamisalueet
Konseptisuunnittelu, rakennussuunnittelu, sisustussuunnittelu, aluesuunnittelu

Saunaravintola kiulu

Kuten jo nimikin kertoo, Saunaravintola Kiulu on sekä sauna että ravintola ja samalla myös tausta kaupungin kaikenlaisille vapaamuotoisille tapahtumille. Ravintolan puolella ruokailukokemukset vaihtelevat muodollisesta illallistamisesta rentoon ruokailuun, kun taas kaksi saunaa mahdollistavat joko yhteisöllisen kylpemiskokemuksen tai yksityisemmän ja intiimimmän saunomisen. Tilat liittyvät toisiinsa jaetun ulkoterassin kautta, mikä tuo kokonaiskokemuksen lähemmäksi viereistä järveä sekä koko ympäröivää luontoa.

Hedelmällinen yhteistyö

Läheinen yhteistyömme Ähtärin kaupungin kanssa alkoi muutama vuosi sitten, kun meitä pyydettiin kehittämään alueelle yleiskaavakonsepti, joka vakiinnuttaisi erilaisia mahdollisuuksia alueen ympärivuotiseen, monipuoliseen turismikäyttöön. Yhdistellessämme ja arvioidessamme alueellista dataa huomasimme välittömästi kaksi potentiaalista kasvualuetta: parempien julkisten yhteyksien luominen ranta-alueelle sekä monimuotoisen kohtaamispaikan kehittäminen niin turisteille kuin paikallisväestöllekin sen yhteyteen. Niin ajatus Saunaravintola Kiulusta sai nopeasti alkunsa ja muuttui konseptista todellisuudeksi alle kahdessa vuodessa.

Veden- ja rannanläheisyys on Saunaravintola Kiulun arkkitehtuurissa eniten korostuva elementti, ja näin rakennus auttaa aktivoimaan ranta-aluetta. Jokainen näkymä rakennuksen sisältä kehystää järveä eri kulmista tarjoten kävijöille erilaisia hetkiä ja perspektiivejä ympäröivän luonnon kokemiseen. Tulivatpa kävijät sitten maata pitkin tai veneellä, Saunaravintola Kiulu tarjoaa heille monipuolisen kattauksen palveluja, jotka ovat aiemmin olleet rajoitetusti tarjolla alueella. Tämä hyödyttää sekä Ähtärin kaupunkia että koko ympäröivää aluetta ja kutsuu kävijät löytämään syvemmän yhteyden luontoon, toisiinsa sekä lopulta myös itseensä.

Tilallisia tunnelmia

Saunaravintola Kiulun ulkopuoli piiloutuu hienovaraisesti ympäristöönsä. Rakennuksen ulkokuori on päällystetty mustalla puulla, ja koko rakennus on kuin käpertynyt ympäröivään maisemaan ja tuntuu sulautuvan siihen saumattomasti. Tämä on tehty tarkoituksenmukaisesti niin että rakennuksen arkkitehtuuri ei heikennä alueen luontoarvoa mutta luo samalla kuitenkin turvallisen ja suojaisan paikan erilaisille aktiviteeteille.

Sisällä valoisat ja tummat sävyt ja tunnelmat ovat herkässä vuorovaikutuksessa toisiinsa, strategisesti sijoiteltuina luomaan erilaisia kontrastisia hetkiä arkkitehtuuriin. Heti saavuttaessa ravintolan sisäänkäynti lämpimine puunsävyineen ja suurista ikkunoista sisään virtaavine valoineen tuntuu ilmavalta ja avoimelta kun taas saunatilat ovat täysin muusta rakennuksesta eristetyt ja tummasävyiset. Nämä voimakkaat tilalliset siirtymät luovat aistillisesti rikkaan ja virittyneen kokemuksen, joka ottaa kävijän täysin valtaansa ja saa keskittymään vahvasti tähän hetkeen. Erityisesti yleisessä saunassa, jossa vuorovaikutus toisten kävijöiden kanssa on hyvin intiimiä, rauhallisempi tunnelma auttaa tuntemaan olonsa rentoutuneeksi ja luontevaksi – jopa tuntemattomien seurassa.

Vaikka tunnelma on tummasävyinen molemmissa saunatiloissa, ne tarjoavat kuitenkin erilaisia tilallisia kokemuksia kävijöilleen. Suuremmassa saunassa, joka on yhteydessä päärakennukseen, on kohotetut penkit ja kapea horisontaalinen panoraamaikkuna ylhäällä seinässä. Tämä sauna soveltuu paremmin suuremmille ryhmille. Pienempi, kokemuksellinen sauna taas on täysin erillään muusta rakennuksesta. Lähes koko seinän korkuinen ikkuna auttaa luomaan vahvemman yhteyden suoraan alapuolella avautuvaan veteen, ja maan kanssa samassa tasossa oleva lattia tukee saumatonta siirtymää ulko- ja sisäpuolen välillä. Visuaalisesti huomio ohjautuu vahvasti ikkunaan ja ulkopuolella näkyvään järvimaisemaan.

Mummolan rantasauna

Sisätilojen kokonaiskonsepti keskittyy luomaan kodikkaan, mukavan kokemuksen, joka muistuttaa kävijää mummolan rantasaunasta. Käyttämällä perinteisiä materiaaleja moderneilla ja epätavanomaisilla tavoilla juhlistamme perhesaunojen ritualistista perintöä samalla kehittäen niistä uusia, koko yhteisöä palvelevia muotoja.

Yksi merkittävimmistä perinteisistä materiaaleista joka on löydettävissä kaikkialta sisätiloista on punatiili. Ravintolan lattiassa käytettynä punatiili lisää tilaan luonnetta ja saunatilojen epoksi on värjätty samalla sävyllä tilallisena viittauksena tiileen. Ravintolassa luonnonvillaverhoilut ja -verhot tuovat tilaan pehmeyttä ja rikasta tekstuuria, joka tukee ja täydentää arkkitehtuuria ja huonekaluja ja auttaa muovaamaan lämpimän ja käsinkosketeltavan tunnelman.

Tietysti me kaikki kuitenkin tiedämme, että parhaat kesäpäivät vietetään ulkona. Terassi on suunniteltu tämä seikka mielessä – sen huonekalut mahdollistavat sekä ruokailun että rentoutumisen, ja askelmat toimivat ylimääräisinä istuimina. Terassi jatkuu ylös aina katolle asti, mistä aukeavat huikeat näkymät Saunaravintola Kiulua ympäröivään luontoon. Täällä voi rentoutua kylmän juoman kanssa ja ihailla maisemaa sekä koko kokonaisuutta – meidän mielestämme hyvin sopiva lopetus erittäin onnistuneelle ja palkitsevalle yhteistyölle paitsi kaupungin, myös sijoittajien ja pääurakoitsijan kanssa.

Lisää projekteja