Tehtävä
Julkinen uimahalli osana Ähtäri Resortin alueen laajamittaista kehityshanketta

Vuosi
2019-nyt

Laajuus
1560 m2

Työn tilaaja
Ähtärin kaupunki

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Sami Logren, Ayda Grišiūtė, Monica Romagnoli, Guillaume Keidel, Maiju Koskela (Interior)

Osaamisalueet
Konseptisuunnittelu, aluesuunnittelu, rakennussuunnittelu, sisustussuunnittelu

Ähtärin uimahallin hanke- ja luonnossuunnittelun tavoitteena on luoda kylpylämainen uimahalli, joka palvelee sekä Ähtäri Resortin matkailijoita että kaupungin asukkaita elämyksellisellä ja erottuvalla tavalla. Rakennus sijoittuu keskeisesti Ähtäri Zoon sekä Hotelli Mesikämmenen rajaamalle alueelle täydentäen sitä ja luoden alueen palveluiden välille yhtenäistävän linkin. Uimahallin suunnitelma on osa Studio Puiston Ähtäri Resortin alueelle tekemään yleissuunnitelmaa sekä yksi yleissuunnitelman pohjalta parhaillaan käynnisssä olevista kehityshankkeista.

Uimahallin tilaratkaisussa on pyritty selkeään tilajakoon, tehden asiakaskokemuksesta ja kulkemisesta puku- ja pesutilojen kautta allastiloihin luontevan ja selkeän. Allastilat on jaettu kahteen osaan, jossa terapia- ja lastenallas sekä pääallas ovat eri tiloissa keskeisen elämyksellisen poreallastilan yhdistäessä allashuoneet toisiinsa. Tilan mittakaava on miellyttävän intiimi, kalteva kattopinta tuo tilaan mielenkiintoista vaihtelua sen laskeutuessa ulkoseinillä alemmas ja keskialueella kohoten korkeammalle. Elämyksellisyyttä tuo myös yhteissauna, josta on pääsy vilvoittelukuistille. Sisätiloista ja vilvoittelukuistilta avautuvat maisemaikkunoiden kautta hienot näkymät viereiselle Hankavedelle. Erityispiirteenä rakennuksen sisätiloissa sekä ulkoisessa hahmossa esiin nousevat kaksi keskeistä tilaa, joihin molempiin siivilöityy hienosti valoa ylhäältä kattoikkunoista: aulan monikäyttöinen kabinettitila sekä muista allastiloista erottuva tunnelmallinen poreallastila.

Uimahalleissa yleinen kabinettitila on tässä suunnitelmassa hyödynnetty monitoimitilana, jota voidaan hyödyntää joustavasti eri käyttötarkoituksiin. Kun kabinetti ei ole käytössä, se toimii osana sisääntuloaulaa. Kabinetin läheisyydessä on erillinen pesu- ja pukutila joka toimii myös perhepukutilana.

Sisätilat luovat tunnelmallisen ilmapiirin rauhoittumista varten luonnollisten puu-, kivi- ja betonipintojen avulla. Tilan luonne on kylpylämainen ja ylellinen, samaan aikaan palvellen julkisena uimahallina sekä luoden unohtumattoman kylpemiskokemuksen.

Lisää projekteja