Tehtävä
Allas Sea Poolin kahvilan ja ravintolan kehittämiseksi tehtävä uudistus

Vuosi
2019

Laajuus
Allas Wine & Dine (ravintola) 230 m2, Allas Café & Terrace (kahvila) 127 m2

Työn tilaaja
Töölö Urban Oy

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Tuula Vitie (Interior)

Yhteistyökumppanit
Kuvat: Riikka Kantinkoski

Osaamisalueet
Sisustussuunnittelu

Uusi lisäys Allas Sea Pooliin

Allas Sea Poolin kahvilan ja ravintolan uudistushanke pyrkii määrittämään kohdetta tilallisesti ja vahvistamaan tarjolla olevien, autenttisten pohjoismaisten ruokien ja juomien luonnetta. Ravintolan johdossa tapahtunut muutos tarjosi mahdollisuuden miettiä olemassa olevaa arkkitehtuuria ja sijaintia uudessa valossa sekä pohtia kuinka käyttäjäkokemusta voitaisiin entisestään kehittää, jolloin me astuimme mukaan kuvioon auttaaksemme jatkamaan Allas Sea Poolin tarinaa.

Vuonna 2017 avatun Allas Sea Poolin koko kompleksin suunnittelivat Huttunen-Lipasti Architects, ja alkuperäisen sisustussuunnittelun takana oli Eliisa Korpijärvi. Vilkkaana julkisena saunana Allas Sea Pool palvelee lukuisia eri käyttäjiä kahvilan ja ravintolan toimiessa keskeisinä tiloina hyvinvointikokemuksen jatkuvuuden kannalta. Ehdottomasti tärkeintä oli se, että uudistus johtaisi jokaisen tarpeisiin sopivaan mukavaan ympäristöön, jossa voisivat viettää aikaa niin etätyöpaikkaa etsivät paikalliset kuin pohjoismaisesta ruoasta kiinnostuneet turistit ensimmäisen saunavierailunsa jälkeen.

Tilallinen suunnittelu

Olemassa olevan arkkitehtuurin kunnioittamiseksi perustimme sisustussuunnittelun konseptin pienen mittakaavan minimaalisiin interventioihin sekä kahvilan että ravintolan puolella. Näiden muutosten on tarkoitus entisestään vahvistaa ja vaalia mukavaa, helposti lähestyttävää tunnelmaa, tavoitteena luoda tila joka kannustaa kiireettömään nautiskeluun. Kahvilan ja ravintolan säilyttäessä omat erityiset identiteettinsä kokonaisvaltainen tunnelmallinen tavoite on kuitenkin molemmille yhteinen.

Kahvilassa tilallisia elementtejä muokattiin siten, että lounge-istuimet saatiin lähelle ikkunoita ja niiden yhteyteen matolla päällystetty alue sävyttämään eri istuinryhmiä. Myös ravintolassa istumapöydät on sijoitettu huoneen reunoille (jossa ne ovat samalla lähellä ikkunoita), ja huoneen keskiössä korostuu lounge-baari tilaa yhdistävänä elementtinä. Sekä baari- että tarjoilualue ovat sisältyneet jo alkuperäiseen suunnitteluun, ja pieniä muutoksia on tehty säilytystilojen lisäämiseksi ja visuaalisen yhtenäisyyden aikaansaamiseksi kokonaisvaltaisilla materiaali- ja värivalinnoilla.

Verhojärjestelmä on suunniteltu strategisesti vahvistamaan ravintolan tilallista moninaisuutta, ja verhojen avulla tilaa on mahdollista sekä avata että jakaa erilaisiin osioihin tarpeesta riippuen. Allas Sea Poolin ravintola soveltuu moniin erilaisiin ja erikokoisiin tilaisuuksiin, aina kahden hengen intiimeistä illallisista isoille työporukoille, jotka tarvitsevat suuremman tilan yksityistä tapahtumaa varten.

Materiaali- ja valaistusyksityiskohdat

Kahvilan ja ravintolan materiaalipaletti koostuu pääasiassa luonnonmateriaaleista – puusta, villasta ja nahasta. Näille materiaaleille luontainen sävyjen ja tekstuurien yhdistelmä auttaa luomaan haluttua tunnelmallista vaikutelmaa tiettyjen visuaalisten yksityiskohtien avulla: näistä esimerkkinä toimivat pöytien syvä saksanpähkinän sävy sekä keskisaarekkeen tumma vaneeri, joka korostaa tilan visuaalista horisonttia.

Valitut tekstiilit sopivat tähän suunnitteluideologiaan luoden visuaalista yhteyttä tilan eri rakenteiden välille. Kahvilan sohvatekstiilit esimerkiksi suhteutuvat työtasojen burgundinpunaiseen värimaailmaan. Myös verhot, jotka toisaalta toimivat käytännöllisenä osana ravintolatilaa, luovat samalla tietynlaista visuaalista rytmiä ja akustisesti terveellistä ympäristöä sekä toimivat käsinkosketeltavana yksityiskohtana, joka rauhoittaa ja syleilee tilaa. Asemoinnistaan huolimatta verhot eivät koskaan muodosta estettä rakennusta ympäröivän meren yli avautuville panoraamanäköaloille, vaan kehystävät niitä asianmukaisella tavalla.

Valaistus on artikuloitu molemmissa tiloissa paikan merellistä kontekstia silmällä pitäen. Seinille on saatu aikaan vaikutelma aallokossa liikkuvista, vierailijoita peremmälle johdattelevista poijuista toistuvien valoelementtien sijoittelulla. Kaikki kalusteet ovat joko suomalaista tai pohjoismaista designia, ja useat sekä kiinteistä että irtokalusteista on suunniteltu varta vasten tätä tilaa varten.

Urbaani koti kaupunkilaisille

Henkilökunnan mukaan uudistus on auttanut kasvattamaan kahvilan ja ravintolan suosiota sekä paikallisten että turistien keskuudessa, ja toiveenamme on, että tämä suuntaus jatkuu myös tulevina vuosina. Allas Sea Poolin keskeisten altaiden näkyvyydestä huolimatta kahvila ja ravintola ovat hieman piilossa laajemman arkkitehtuurin sisällä, mikä tarjoaa sisälle sattumalta eksyneille vierailijoille mahdollisuuden iloiseen löytöön. Huolimatta siitä, onko käynti tarkoituksenmukainen vai sattumanvarainen, kahvila- ja ravintolatilat toimivat Allas Sea Poolin keskeisenä pesäpaikkana ja tarjoavat rauhoittavan, hyvinvointia edistävän turva- ja lepopaikan lukuisille kaupunkilaisille, sekä helsinkiläisille että muualta tulleille.

Lisää projekteja