Tehtävä
Hotelli urheiluintoilijoille osana Ylläksen alueen laajamittaista kehityshanketta

Vuosi
2019-nyt

Laajuus
~7600 m2, 210 hotellihuonetta (15-65 m2)

Työn tilaaja
Sport Resort Ylläs

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Heini Perttilä, Guillaume Keidel, Heikki Muntola, Maiju Koskela (Interior), Ayda Grišiūtė

Osaamisalueet
Konseptisuunnittelu, aluesuunnittelu, loma- ja matkailurakentaminen

 

Esittelyssä Ylläksen tarina

Ylläs-projekti on laajamittainen kehityshanke, joka tarjoaa laajan kattauksen eri käyttäjäryhmille ja mielenkiinnon kohteille suunnattuja ratkaisuja. Hankkeesta löytyy jotain lähes jokaiseen tarpeeseen: nuoremmista, kaiken aikansa ulkona viettävistä extreme-urheilijoista aina elämysmatkailijoihin, jotka haluavat rentoutua rauhallisissa tunnelmissa. Näistä käyttäjäryhmistä tehdyn kokoavan ja kattavan tutkimuksen valossa suunnittelimme arkkitehtuuria, joka onnistuu tukemaan jokaisen käyttäjän tarpeita kestävällä ja alueen luontoa vaalivalla tavalla.

Basecamp Hotel

Basecamp Hotel sopii ensin mainituille urheiluintoilijoille ja on suunniteltu luontoretriitiksi niille, jotka haluavat kokea matkakohteensa fyysisellä tavalla. Ylläksen alueen villissä ja rosoisessa maisemassa matkailijoiden on mahdollista haastaa itsensä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja palata taas Basecamp Hotelliin lepäämään ja palautumaan vietettyään aikaa tutkimattomassa arktisessa ympäristössä.

Tämän saman seikkailullisen hengen vaalimiseksi myös sisätiloissa Basecamp Hotellin keskeiseksi tilalliseksi liikkuvuuselementiksi on portaikon sijaan valittu kiipeilyseinä. Se ulottuu koko hotellin korkeudelle, huippukohtanaan ylimmän kerroksen ‘lakipiste’. Täältä avautuvat panoraamanäköalat Ylläksen maisemiin kehystävät useita yhteisiä tiloja, joihin lukeutuvat sauna, ravintola/baari sekä aktiviteettialueet. Yhdessä kaikki nämä komponentit luovat yhteisöllistä tunnelmaa vieraiden keskuudessa ja tekevät kokemusten jakamisesta ja uusien retkikuntien muodostumisesta entistä luonnollisempaa. Nimensä mukaisesti Basecamp Hotel toimii keskeisenä kohtaamis- ja valmistautumispaikkana ennen lähtöä kohti unohtumattomia luontoelämyksiä.

Arkkitehtuurissa on keskitytty siihen, kuinka tämä prosessi voisi olla mahdollisimman saumaton hotellivieraille. Kesyttämättömän luonnon ja lämpimien sisätilojen välinen siirtymä on huolellisesti sujuvoitettu tarjoamalla helposti saavutettavat ja runsaat tilat sekä varusteiden vuokrausta että huoltoa varten. Lisäksi pukuhuoneet, vuokrattavat hoitohuoneet sekä konferensseille ja kilpailuille tarkoitetut tapahtumatilat sijaitsevat myös kätevällä etäisyydellä sisäänkäynnistä. Heti uloskäynnin yhteydessä oleva pääaukio toimii Basecamp Hotellin visuaalisena tunnusmerkkinä kun taas sisäpihan luistelurata laajentaa hotellin urheilullista henkeä myös sen seinien ulkopuollle.

Huoneet itsessään ovat kompaktit ja sisältävät levon kannalta keskeisimmät elementit laadusta ja funktionaalisuudesta tinkimättä. Lämminsävyiset puupinnat ja taktiilit materiaalit luovat harmonisen, pesämäisen turvapaikan, joka tuntuu turvalliselta ja uudistavalta paikalta varautua tulevia seikkailuja varten. Nämä rentouttavat huoneet yhdessä yhteisten palveluiden ja tilojen kanssa takaavat parhaat olosuhteet sekä sisätiloissa että hotellin ulkopuolella vietettyjä unohtumattomia hetkiä varten.

Lisää projekteja