Tehtävä
Pientalo Saimaan rantaan

Vuosi
2017-2019

Laajuus
165kem2

Työn tilaaja
Yksityinen

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Pauliina Kujala

Yhteistyökumppanit
Valaistussuunnittelu: Lighting Design Collective, Urakoitsija: Rakennuspalvelu Ri-Li Oy, Katon ja julkisivun sinkkityöt: Peltipeite, Pähkinäpinnat ja kiintokalusteet: TM Team KY, Kuvat: Marc Goodwin, Archmopsheres

Osaamisalueet
Konseptisuunnittelu, rakennussuunnittelu

Rakennusta lähestytään etelästä sankan kuusimetsän siimeksestä, järvimaiseman hiljalleen avautuen oikealla puolella idässä. Kuusimetsä muodostaa rakennuspaikalle luontevan ja luonteikkaan takaseinän. Se toimii vahvana visuaalisena muurina koko tontin länsirajalla, mutta myös pehmentää paikan muuten avointa äänimaisemaa ja tuo siihen vienon tumman sävyn. Tontti oli suunnittelun alkaessa lähes puuton ja rakennuksen tieltä jouduttiin poistamaan vain yksi vaahtera. Rannan rytmikäs koivurivistö on talon sisätiloista avautuvan maiseman kannalta oleellinen tekijä ja tuo myös sopivasti yksityisyyttä rakennusta järven suunnalta tarkasteltaessa. Rannan jyrkkä kivipenger toistuu talon alapuolen kiveyksessä. Rakennuksen tarkka paikka määräytyi pitkälti näkymien kautta. Järvimaisema avartuu, mitä pohjoisemmaksi tontilla liikutaan, toisaalta lyhin etäisyys rantaan oli tarkasti määrätty. Vanhaa rantasaunaa jouduttiin hieman siirtämään parhaan näkymän edestä. Luoteessa sijaitsevan lähimmän naapurin ja toisaalta pohjoisen suunnan vajaakasvuisen puuston on avattu säästeliäästi näkymiä ja talo onkin siihen suuntaan suljetumpi. Isoja lasipintoja ei haluttu peittää sisäpuolisilla verhoilla ja niiden sijaan koko lasijulkisivun matkalla kulkee seinärakenteen ulkopintaan integroitu aurinkosuojaverho, joka ei päästä lämpösäteilyä sisään, mutta mahdollistaa kuitenkin maisemasta nauttimisen sisältä käsin.

Rakennus koostuu kolmesta toisiaan hipovasta neliön muotoisesta massasta. Tilojen sijoittelu eri massoihin on jakautunut tiukasti toimintojen mukaan; päämassassa sijaitsevat oleskelu- makuu- ja ruokailutilat, pienempiin on sijoitettu sauna- ja pesutilat sekä autotalli ja tekniset tilat. Päämassan ydin ja sivumassat ovat samassa koordinaatistossa, mikä selkeyttää tilojen välisiä yhteyksiä ja rauhoittaa tilakokemusta. Päämassan perusidea on avoimen neliön muotoisen tilan sisään sijoitettu ydin, mihin on integroitu kaikki kiintokalusteet ja sijoitettu suuri osa toiminnoista. Ydintä on nitkautettu päämassan koordinaatistosta, jotta sen ja ulkoseinien väliin jääviä tiloja on pystytty käsittelemään optimaalisesti. Eteinen, makuutilat, viihdenurkkaus ja työhuone sijoittuvat näin syntyneisiin koloihin. Ytimen sisällä on kodinhoitohuone, wc-tilat ja vaatehuone. Tilat rajautuvat toisistaan tarvittaessa liukuovin, mutta perustilanteessa ydin on ympäri juostavissa ja perinteistä jakoa huoneisiin ei synny. Tilojen luonne vaihtelee suuren lasipinnan ja voimakkaasti maisemaan avaamisen takia suuresti. Maisema on tärkein sisustuselementti, joka elää jatkuvasti päivänkierron ja vuodenaikojen mukaan. Järven puolella rakennuksen lattiakorko on selkeästi ympäröivää maastoa korkeammalla, jotta sisätilassa syntyy vaikutelma, että ikään kuin leijutaan järven päällä. Kuusimetsän tunnelmaa aistitaan vastaavasti metsän varvikon korkoon nostetulta oleskelutasolta, joka on sijoitettu talon länsikulmaan. Tällä puolella ollaan juurevasti maassa kiinni, tilaan tihkuu vähemmän luonnonvaloa ja kokemus on lähempänä metsän tunnelmaa.

Suunnittelua eri tasoillaan on tehty läpi projektin tiiviissä yhteistyössä tilaajan kanssa. Elämyksellisyyttä, tunnelmia, materiaalisuutta, valon luonnetta ym. suunnittelun lähtökohtia ehdittiin miettiä ja virittää kohdalleen hyvissä ajoin ennen varsinaisen tilasuunnittelun alkua. Suunnittelu- ja rakentamisaikataulu on ollut poikkeuksellisen pitkä. Lopputuloksena on syntynyt rakennus, johon sekä suunnittelija että asiakas ovat poikkeuksellisen tyytyväisiä – tämä tuntuu nykyrakentamisen hektisessä ilmapiirissä ilahduttavalta vaihtelulta. Lainaus asiakkaalta: ”3 aiempaa henkilökohtaista rakennusprojektiani ovat kaikki tuntuneet pelkästään fyysiseltä. Ei pelkästään rakentaminen, vaan myös lopputulos. Tämä on ensimmäinen rakennus, missä tuntuu, että mukana on myös jotakin henkistä.”

Ulkoa rakennus jakaantuu materiaalien osalta yksiselitteisesti. Ovet ja ikkunat ovat 2,3 metriä korkeita. Kaikki tässä korossa oleva on ympäri rakennuksen joko lasia tai mustaksi öljymaalattua puuta. Kaikki tämän 2,3 metriä korkean vyöhykkeen ylä- ja alapuolella oleva on Rheinzinkin esipatinoitua sinkkipeltiä. Terassit ja rantaan johtavat portaat ovat lehtikuusta. Sisäpuolen materiaalipaletti on niin ikään selkeä; ydin, kaikkine pintoineen ja kiintokalusteineen on öljyttyä pähkinäpuuta. Ytimen ulkopuolella seinät ja katot, sekä pystyrakenteet ovat mustaksi öljypetsattua mäntyä. Lattia on mustaksi öljyvahattua tammipystypuuparkettia. Sauna- ja pesutilat ovat kontrastina tummalle päämassalle kaikilta pinnoiltaan parafiiniöljyttyä tervaleppää. Suihkun yhteydessä on puun sävyyn sovitettu keraaminen laatta.

Tilojen erityislaatuinen tunnelma muodostuu pitkälti luonnonvalon harkitun käytön ja luonnollisesti käsiteltyjen puupintojen eri kiiltoasteiden vaikutuksesta. Rakennuksen tilojen suunnittelussa ei ole pelätty hämäryyttä, vaan siinä on nähty voimaa. Rakennuksesta löytyy kohtia, missä valoa on valtavasti ja paikkoja, missä voi käpertyä itsekseen hämärään. Aina tilanteen ja tunnelman mukaan. Keinovalaistuksen periaatteena on ollut valaista vain tarpeellinen. Tuodaan valoa sinne missä sitä eniten tarvitaan ja luodaan turvallinen ja kodikas tunnelma. Valoa on keskitetty pähkinäpuiseen ytimeen, mikä hehkuu lämpimänä elementtinä ulkoa sisään katsottaessa. Ulkona on valaistu pääasiassa kulkureittejä, mutta myös kiintopisteenä harkitusti muutama puu, että sisältä ulos näkeminen pimeään aikaan helpottuu.

Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota detaljeihin ja nimenomaan siihen, että hyvin suunniteltu ja toteutettu minimalistinen detalji ei huuda olemassaoloaan, vaan jää diskreetisti taustalle. Tämä rauhoittaa ja selkeyttää kokonaisuutta. Tulee tunne, että kaikki on mukavasti hallinnassa ja paikoillaan. Detaljien suuri määrä ja mm. listaton rakentaminen on vaatinut erityistä tarkkuutta työmiehiltä ja heidän ammattitaitoansa on kiittäminen lopputuloksen erityislaatuisesta harmoniasta.

Rakennus lämpenee maalämmöllä. Siinä on vesikiertoinen lattialämmitys, ja lisäksi sähkölämmitteiset ikkunat. Autotalli ja märkätilat on perustettu kantavalle laatalle, muuten rakennuksessa on puurunko. Puurunkoisissa seinissä, lattioissa ja katoissa on puukuitueriste, muovia ei rakenteissa ole käytetty.

Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ja palkintoja

Lisää projekteja