Tehtävä
Lava Kauppatorille

Vuosi
2019

Laajuus
85 m2

Työn tilaaja
Torikorttelit

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Théophile Paquet, Ayda Grišiūtė

Yhteistyökumppanit
Raivio Bumann, Rakentaminen: Protos Demos Oy

Osaamisalueet
Konseptisuunnittelu, puurakentaminen

Tanssilattia kauppatorille

Kauppatorin tanssilava on kesäinen tanssilattia ja istuma-alue, joka sijaitsee Helsingin historiallisessa keskustassa, perinteisen ja maineikkaan torin sekä Suomenlinnaan lähtevän lautan välisellä alueella. Kauppatorin tanssilavalta avautuvat panoraamanäköalat koko satama-alueelle, yhdessä pääkaupungin ikonisimmista maisemista.

Yhtä saariston kanssa

Hanke on saanut vaikutteita Suomen rannikon monista saarista ja niiden sirpaloituneesta ja mutkittelevasta rantaviivasta. Urbaanin hankkeen on tarkoitus houkutella sekä paikallisia että muualta tulleita vierailijoita. Saariston tapaan tanssilava rakentuu useista erikokoisista ja erimuotoisista elementeistä, jotka vastaavat yksilöllisesti erilaisiin käyttötarpeisiin.

Kauppatorin tanssilavan keskeinen elementti on laaja tasanne, jolla on mahdollista järjestää tansseja, sekä sen yhteyteen rakennetut istuinelementit, joilla vierailijat voivat hengähtää hetken ja nauttia musiikista joutumatta lähtemään pois alueelta. Erikorkuiset istuinelementit luovat leikkisän ja kerroksellisen topografian, jonka päälle voi myös kiivetä ihailemaan merellistä näköalaa sekä auringonlaskua. Silloinkin kun tansseja ei ole, tanssilava on aina avoin vierailijoille. Lavalla voi pitää hetken lepotaukoa turistina kiertelystä tai viettää vaikkapa yhteistä illanviettoa työkavereiden kesken tunnelmallisessa ympäristössä, vilkkaan torin tuoksujen ja äänten ympäröimänä.

Kehittyvä kompositio

Yksi konseptinluonnin pääkohdista oli luoda lava, joka voitaisin ottaa käyttöön missä tahansa Helsingissä ja jonka muotoa olisi mahdollista muuttaa joka kerta lavan siirtyessä uuteen paikkaan. Ottamalla huomioon eri sijaintien ja kohderyhmien erityiset tarpeet rakenteesta tulee jatkuvasti muuttuva, kokemuksellinen kokonaisuus. Tanssilavan kokonaiskompositio on ryhmä luonnollisesti muotoutuneita saaria, jossa jokainen elementti on kuitenkin rakentunut tarkan modulaarisuuden mukaan mahdollistaen useita erilaisia käyttötapoja. Tämän modulaarisuuden ansiosta eri yhdistelmien määrä on rajaton, kuin Suomen rannikon näennäisen ääretön määrä saaria.

Kaikki saaret on rakennettu kerroksittaisiksi kiinnittämällä päällekkäin paikallisesta puusta valmistettuja, kehämäisiä liimapuulevyjä, jotka on katettu lehtikuusella. Yksittäiset elementit valmistettiin muualla, jonka jälkeen ne tuotiin yhteen ja koottiin Kauppatorilla muutamissa päivissä. Rakenteen suhteellisen keveyden ansiosta sen kuljetus, kokoaminen, purkaminen ja uudelleensijoitus on helppoa.

Ennen kaikkea Kauppatorin tanssilava on miellyttävä ajanviettopaikka keskellä Helsingin aktiivista ydintä, ja sen luonnonmuodoista inspiroitunut design luo yksinkertaisen ja paikalliseen kokemukseen maadoittuneen elämyksen jokaiselle vierailijalle.

Lisää projekteja