Tehtävä
Uudet sviitit ja ravintolalaajennus Arctic TreeHouse -hotelliin

Vuosi
2019

Laajuus
Ravintolan laajennus 110 m2, ArcticScene-sviitit 180 m2

Työn tilaaja
SantaPark Oy

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Sami Logren, Guillaume Keidel, Ioana Maftei, Ayda Grišiūtė, Heikki Muntola, Jenna Ahonen, Tuula Vitie (Interior)

Yhteistyökumppanit
Urakoitsija: Rakennus Palola Oy (ArcticScene-sviitit) / Rakennusliike Araks Oy (Ravintolan laajennus), Ulkoseinäverhous: Jukola Industries (ArcticScene-sviitit), Kuvat: Riikka Kantinkoski

Osaamisalueet
Rakennussuunnittelu, sisustussuunnittelu, aluesuunnittelu

Jatkoa ainutlaatuiselle tarinalle

Studio Puisto Arkkitehtien suunnitteleman Arctic TreeHouse Hotelin tarina saa jatkoa kolmen ylellisen sviitin sekä ravintolarakennuksen yhteyteen toteutettavan vastaanottotilan muodossa. Muutama vuosi aiemmin valmistunut Arctic TreeHouse Hotel sijaitsee napapiirillä Pohjois-Suomessa ja on voittanut palkintoja ainutlaatuisella konseptillaan.

Uudet tilat jatkavat olemassa olevan hotellin aloittamaa tarinaa, ollen luontevalla tavalla sen esteettinen ja aistillinen jatkumo. Ne vahvistavat hotellin alkuperäistä visiota, tarjoten samalla uusia osallistumisen ja vuorovaikuttamisen mahdollisuuksia. Tilat tarjoavat uusia rentouttavia tapoja löytää yhteys pohjoisen luonnon uskomattomaan voimaan ja sitä myötä omaan itseemme.

Arkkitehtoinen design

Vastaanottotila sijaitsee Arctic TreeHouse Hotelin ravintolan sisällä, jossa tummaksi öljytyt puuseinät ja hämärä valaistus luovat arktista mystiikkaa ja rauhaa huokuvan tunnelman.

Vastaanottotila syventää kokemusta hotelliin ja ravintolaan saapumisesta – vieraat otetaan vastaan ja toivotetaan tervetulleeksi rakennuksen rauhallisessa osassa, minkä jälkeen heidät johdatetaan kapeaa, hämärästi valaistua käytävää pitkin kohti valoa, ravintolaan, jonka suurten ikkunoiden takana avautuvat henkeäsalpaavat maisemat. Tätä taustaa vasten, lämpimänä ja vahvana kontrastina ympäröivän erämaan luonnolle, hehkuu tulisija ravintolan keskeisellä paikalla.

Uusien ArcticScene -sviittien suurin tilallinen muutos rakentuu natural wellness -konseptin ympärille. Uudet sviitit ovat edeltäjiään suurempia, ja niiden tiloihin on sisällytetty kylpyosasto, jossa on sauna sekä kylpyamme, joka avautuu suoraan arktiseen luontoon. Sviiteistä löytyy omat tilansa oleskelulle, levolle ja puhdistautumiselle. Uusien sviittien pohjan muoto on identtinen aiempien kanssa, mutta niiden julkisivu on tarkoituksella käsitelty eri tavalla, erikoisvalmisteisilla tummilla puupaneeleilla, jotka on 3D-jyrsitty muistuttamaan männynkävyn suomuja. Tämä erottaa uudet sviitit muista majoitusyksiköistä ja vihjaa erilaisen kokemuksen avautuvan niiden sisällä.

Hiottuja yksityiskohtia

Uusien ArcticScene -sviittien sisätilojen materiaalit on valikoitu Suomalaisen estetiikan lähtökohdista. Luonnolliset materiaalit luovat yhdessä raikkaan, rauhoittavan tunnelman, joka rinnastuu ympäröivään villiin ja koskemattomaan arktiseen luontoon. Tämä kontrasti vahvistaa pesämäisyyden vaikutelmaa sisätiloissa, joissa valittujen materiaalien lämpö ja kosketeltavuus lisäävät rauhan ja turvallisuuden tuntua.

Sviittien toteutuksessa on jokaista aistia ajateltu huolella. Olohuoneessa pehmeiden kudottujen tekstiilien käyttö verhoiluissa rohkaisee joutilaisiin hetkiin, ja seinien puupanelointi auttaa miellyttävän akustiikan aikaansaamisessa, sekä huokuu kevyttä, raikkaan luonnollista tuoksua sisäilmaan. Kaikki sviittien kiintokalusteet ovat mittatilaustyönä tehtyjä ja pikkutarkasti suunniteltuja materiaalikonseptia silmällä pitäen. Erityisenä yksityiskohtana mainittakoon tikkailla saavutettava, eteisen kaapiston yläpuolelle rakennettu pieni peti, joka tarjoaa turvallisen piilopaikan ja jossa materiaalit ja niiden välitön läheisyys aikaansaavat intiimin ja turvallisen tunnelman.

Materiaalikonsepti näkyy jopa pienimmissä yksityiskohdissa, kuten paikallisesti tuotetuissa ihonhoitotuotteissa ja käsintehdyissä liinavaatteissa. Kaikki tuotteet tukevat sekä vieraiden käytännön tarpeita että autenttista elämäntyyliä, jota majoittumiskokemus pyrkii korostamaan ja vaalimaan.

Hetkien kokemista

Yksi Arctic TreeHouse Hotelin kokonaisvaltaista kokemusta ohjaavista keskeisistä arkkitehtonisista elementeistä on selkeiden tilallisten siirtymien hienovarainen käyttö. Uusiin Sviitteihin saavuttaessa intiimin eteistilan tummat, öljytyt puuseinät väistyvät lopulta kirkkaana tulvivan, luonnollisen valon tieltä. Kuljetaan metsän hämärästä kohti valoa. Näköalaa on harkiten rajattu siten, että huomio ohjautuu välittömästi ulos ikkunasta kohti maisemaa. Näin luodaan voimakas ja aistikas saapumiskokemus, joka tekee vaikutuksen jokaiseen vieraaseen ja luo kestävän muiston, joka viipyilee mielissä vielä kauan vierailun jälkeen.

Sviittien sisällä tilat jatkuvat ilmavina ja eteerisinä laajojen, kattoon asti ulottuvien ikkunoiden ansiosta. Näkymälinjat ja -suunnat on tarkoin harkittu. Ikkunat luovat voimakkaan yhteyden henkeäsalpaavaan luontoon kaikkina vuodenaikoina, synnyttäen dramaattisia ja tunnelmallisia hetkiä, jotka tuntuvat henkilökohtaisilta ja intiimeiltä, olitpa sitten heräämässä päivään kahvikupin kanssa tai rentoutumassa illanviettoon saunassa. Ikkunoiden läpinäkyvyyttä muuttavan älylasin ansiosta yhteys luontoon säilyy myös yksityisissä tiloissa, kuten kylpyammeen edessä. Eteistilan tummien puupintojen vahva visuaalisuus toistuu sviittien muissa tiloissa hienovaraisina yksityiskohtina, kuten mustina valaistuselementteinä ja putkistoina.

Ennen kaikkea Arctic TreeHouse Hotelin laajennus, sekä uudet ArcticScene -sviitit että vastaanottotila, rakentuvat jo olemassa olevan vierailukokemuksen varaan ja edelleen kehittävät sen vahvaa, henkistä luonnetta. Jokainen vuodenaika tarjoaa oman perspektiivinsä ja kontekstinsa, minkä ansiosta kohde on kiinnostava ja merkityksellinen ympäri vuoden. Erityisesti uusien ArcticScene -sviittien myötä arkkitehtuurissa korostuvat myös kylpylämaailmasta tutut ritualistiset ja rentouttavat elementit osana uutta natural wellness -konseptia. Tulen lämmittävä syleily, pakkasen viileä puraisu sekä erämaan luonnollinen tuoksu ovat osaltaan tuomassa pysähdyksen hetken kiireisen arkemme keskelle – lyhyen hetken, jonka aikana voimme kokea ja arvostaa kaikkia niitä asioita, joista itse elämä rakentuu.

Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ja palkintoja

Lisää projekteja