Tehtävä
Yhdeksän yhden perheen kotia

Vuosi
2015-18

Laajuus
1320 m2

Työn tilaaja
Lehto Asunnot Oy

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Pauliina Kujala

Yhteistyökumppanit
Landscape Design: Maisemakonttori Oy, Structural Design: Insinööritoimisto Mäkeläinen Oy, HVAC Design: Heatco Oy, Electrical Design: Elvak Oy, Geo Design: Uudenmaan Pohjatutkimus Oy, Kuvat: DECOPIC

Osaamisalueet
Konseptisuunnittelu, rakennussuunnittelu, aluesuunnittelu

 

As Oy Etuniementie 10

Etuniementien asuntorakennushanke on yhdeksän yksittäisen perhetalon yhteisö Matinkylän alueella Espoossa.

Moderni kylä

Kohteen esikaupunkimaisen sijainnin takia pyrimme suunnittelemaan Etuniementien asuntoyhteisön arkkitehtuurin siten, että asukkaat voisivat tuntea yhteyttä alueen luontoon ja vallitsevaan vehreyteen ja samalla saada etäisyyttä ympäröivistä vilkkaasti liikennöidyistä kaduista.

Tämä johti modernin kylän tunnelman kehittymiseen alueella, joka toimii eräänlaisena vihreänä taskuna asukkailleen. Kaikki parkkipaikat on sijoitettu tontin keskelle ja jalankulkuväylien laatua parannettu asukkaiden mukavuuden lisäämiseksi ja ulkona liikkumisen rohkaisemiseksi. Nämä kulkureitit kotien väleissä olivat meille sekä mahdollisuus Etuniementien yksilöllisen visuaalisen identiteetin luomiseen että tapa rakentaa inhimillisemmän mittakaavan ympäristöä alueen yhteisölle. Päällystettyä kulkureittiä parkkipaikalta asunnolle kuljettaessa toisiaan seuraavat tilat muuttuvat asteittain puolijukisista puoliyksityisiksi ja lopulta täysin yksityisiksi.

Konseptin vahvistamiseksi varmistimme myös, että jokaiseen taloon kuuluu paitsi yksityinen parveke, myös terassi ja pieni piha, jossa voi hoitaa puutarhaa tai leikkiä ja pelata. Näin asukkaat voivat tuntea vahvempaa, yksilöllisempää sidettä luontoon omilla takapihoillaan luopumatta hyvästä asuinsijainnista.

Luonnolliset yksityiskohdat

Muihin konseptia edelleen jatkaviin arkkitehtonisiin yksityiskohtiin kuuluvat puoliksi laastista ja puoliksi puusta tehdyt julkisivut, jotka tarjoavat saumattoman pinnan ympäröivien puiden varjojen leikille, sekä yksisuuntaisesti kallistuvat harjakatot, jotka avaavat visuaalisen horisontin ja sulautuvat ympäröivään maisemaan.

Jokaisen kompaktin 100m2 talon pohjakerroksessa on avokeittiö, ruokailu- ja olohuone, makuuhuone/työhuone sekä kylpyhuone. Yläkerrassa sijaitsevat kolme makuuhuonetta sekä toinen kylpyhuone ja sauna.

Todellisuudessa tämä hanke on yllättävän paljon tiheämpi ja huomattavasti urbaanimpi kuin ympäristönsä. Paikan päällä tämä ei kuitenkaan ole heti aivan ilmeistä. Tämän mahdollistavat strategisesti läpi koko tontin sijoitellut rakennukset, jotka vahvistavat julkisempien, päällystettyjen kulkureittien sekä yksityisten puutarhojen välistä eroa ja kontrastia. Tuloksena on tilallisesti tehokas asuntoyhteisö, jossa ei kuitenkaan ole luovuttu hankkeen päätavoitteesta, eli luonnonläheisen, rauhallisen ja mukavan kodin luomisesta alueen asukkaille.

Lisää projekteja