Tehtävä
Toimistorakennuksen muutos huoneistohotelliksi

Vuosi
6/2016-7/2018

Laajuus
8570 m2 bruttoala, 163 hotellihuonetta

Työn tilaaja
Skanska Norway AS, Forenom Finland/Norway

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Sami Logren, Pauliina Kujala, Tiina Juuti, Viivi Laine

Yhteistyökumppanit
Skanska Norway (D & B urakoitsija), Paikallinen arkkitehti (rakennusluvan hakeminen ja viranomaisneuvottelu ym.): Arkitektene Fosse og Aasen AS, Rakennesuunnittelu: Skanska Norway, LVI-suunnittelu: Hjellnes Consult, Sähkösuunnittelu: Hjellnes Consult, Akustinen konsultointi: Brekke & Strand Akustikk AS, Palokonsultti: Rambøll Norge, Maantasokerroksen liiketoimintamalli: Urban Jungle, Kuvat: Pauliina Salonen

Osaamisalueet
Rakennussuunnittelu, sisustussuunnittelu

Huoneistohotelli kaupunginosan kasvun kiihdyttäjänä

Aparthotel Oslo on vastikään kunnostettu 163-huoneinen huoneistohotelli, joka sijaitsee Oslon keskustan vahvassa nousussa olevassa Grønlandin kaupunginosassa. Hotellin elävöittävän ja muutosvoimaisen vaikutuksen haluttiin tuntuvan koko ympäröivällä alueella, ja se on varusteltu mahdollistamaan eripituisia vierailuita yhdestä yöstä muutamiin kuukausiin.

Punatiilirakennus jossa Aparthotel Oslo nykyisin toimii on aiemmin ollut toimistokäytössä. Kansainvälisessä yhteistyöhankkeessa Skanska Norgen, Forenomin sekä Studio Puiston välillä tämä toimistorakennus muuntui dynaamiseksi huoneistohotelliksi, jonka toivottuna pitkän tähtäimen vaikutuksena on lisätä kasvua koko kaupunginosassa.

Myös kestävät arkkitehtoniset ratkaisut ja rakennuskäytännöt olivat keskeisessä osassa Aparthotel Oslo kehityksessä. Rakennuksen sisätilat ja tekniset järjestelmät uusittiin täysin toimistorakennuksesta huoneistohotelliin siirtymisen sujuvoittamiseksi sekä paremman ympäristöluokituksen saavuttamiseksi (BREEAM-tasona Very Good). Tarkkaan harkitut, paikallisia olosuhteita hyödyntävät yksityiskohdat, kuten ikkunoita auringolta varjostavat elementit, auttavat varmistamaan rakennuksen pitkäaikaisen olemassaolon alueella kestävän kehityksen arvoista tinkimättä.

Uusi konsepti pitkäaikaiseen majoittumiseen

Aparthotel Oslo suunnitteluprosessin aikana kehitettiin myös uudenlainen pitkäkestoisen majoittumisen konsepti täydentämään muuttuvaa arkkitehtuuria. Globalisoituneessa yhteiskunnassamme yhä useammat ihmiset matkustelevat, ja Aparthotel Oslo pyrkimyksenä on olla ainutlaatuinen paikka, jossa on mahdollista yöpyä myös pidempään, sekä taloudellisesti että mukavasti, tinkimättä myöskään arkkitehtuurin ja sisustussuunnittelun designista.

Käyttäjäkeskeinen lähestymistapamme alkoi näiden pitkäaikaisten hotellivieraiden tarpeiden huolellisella tutkimisella. Keskiössä oli se, kuinka arkkitehtuuri voisi tarjota riittävästi joustavuutta sekä samanaikaisesti tehdä hotellivierailusta rauhoittavan, kodinomaisen kokemuksen. Tämän uudenlaisen majoittumisratkaisun toteuttamiseksi lopullisessa suunnitelmassa yhdistyvät tehokkuus sekä älykäs, harkittu design.

Koti kaukana kotoa

Tämä ajattelutapa säilytettiin myös sisustussuunnittelun designkonseptissa. Keittiö toimii kodin keskipisteenä ja sosiaalisena keskuksena kaikkialla maailmassa, eivätkä Pohjoismaat ole tässä asiassa poikkeus. Aparthotel Oslossa asuinyksiköt on rakennettu tätä samaa hierarkiaa noudattaen, ja keskeiseksi elementiksi on valikoitunut yksilöllisesti suunniteltu, moniulokkeinen keittiösaareke. Saarekkeesta löytyy sisäänvedettävä ruokapöytä ja useita osioita tärkeiden keittiötarvikkeiden säilyttämiseksi. Näin kompakti keittiösaareke myös maksimoi sitä ympäröivän tilan ja mahdollistaa hotellivieraiden vapaan liikkumisen ja oleskelun tilassa.

Hotellin sisätiloissa pyrkimyksenä on ollut luoda turvallinen, ympäröivän kaupungin melskeeltä suojaava tila. Rauhallista tunnelmaa huoneisiin luo niiden yhtenäinen, moderni ja rauhoittava pohjoismainen sisustus, jossa on hyödynnetty luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja luonnosta ja skandinaavisesta yksinkertaisuudesta inspiroituneena. Huoneet on myös hienovaraisesti äänieristetty, ja kahden ylimmän kerroksen huoneisiin kuuluu lisäksi parveke, jolta aukeavat upeat näköalat kauas yli Oslon keskustan.

Aparthotel Oslon monipuolinen huonevalikoima pyrkii vastaamaan hotellivieraiden erilaisiin esteettisiin mieltymyksiin. Asuinyksiköiden sisustukset vaihtelevat raikkaista, vaaleita puupintoja ja viileitä värisävyjä harmonisesti yhdistelevistä sisätiloista visuaalisesti intensiivisempiin huoneisiin, joissa voimakkaat värit löytävät vastakohtansa ylellisistä, tuntoaistia hivelevistä materiaaleista. Näin Aparthotel Oslo onnistuu tärkeimmässä tehtävässään, eli ottamaan huomioon erilaiset asiakasryhmät ja luomaan jokaiselle vieraalle yksilöllisen kokemuksen, luopumatta kuitenkaan yhtenäisestä suunnittelukonseptista.

Kaikki nämä yksityiskohdat yhdessä takaavat sen, että Aparthotel Oslo on vetovoimainen, joustava ja taloudellinen paikka yöpyä ja oleskella, ja siitä hyötyvät paitsi hotellivieraat myös koko ympäröivä alue, pitkälle tulevaisuuteen.

Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ja palkintoja

Lisää projekteja