Tehtävä
Yleinen sauna, bistro, ja yhteisöllinen työtila Tampereen keskustaan

Vuosi
2017-2018

Laajuus
538 m2

Työn tilaaja
Tampere Dream Hostel Oy, Ville Virkki

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Tuula Vitie, Ioana Maftei, Julius Kekoni, Tiia Anttila

Yhteistyökumppanit
Kuvat: Riikka Kantinkoski

Osaamisalueet
Rakennussuunnittelu, korjausrakentaminen, sisustussuunnittelu

Moderni Korttelisauna

Kun saimme toimeksiannon suunnitella saunan Tampereelle, Suomen saunapääkaupunkiin, tiesimme, että hankkeesta tulee monella tapaa merkittävä. Tullin Sauna on yleinen sauna, joka toimii osaltaan laajennuksena tien toisella puolella sijaitsevalle Dream Hotelille, joka myös on Studio Puisto Arkkitehtien suunnittelema.

Tullin Sauna on kuin kätketty turvapaikka, sijoitettuna vanhan punatiilisen teollisuusalueen sydämeen, aivan kaupungin keskustaan. Sanan ”tulli” historia juontaa juurensa läheisestä tullikamarista ja sen mukaan nimetystä kaupunginosasta. Tulli oli paikka mikä kokosi kaupunkiin tulijat yhteen ja tullaamaan tuomiaan tavaroita. Vastaavasti Tullin sauna toimii nyt vierailijoiden ja kaupungin asukkaiden kokoontumispaikkana ja liittyy näin alueen pitkään historiaan.

Tullin sauna on luonteeltaan korttelisauna sanan historiallisessa merkityksessä. 1800-luvun loppupuolella, kun kaupungit tiivistyivät, pieniin asuntoihin ei pystytty sijoittamaan tarvittavia pesutiloja. Jotta perushygienian tarpeet saatiin täytettyä, rakennettiin korttelisaunoja, jotka nopeasti muuttuivat yhteisöjen yhteisiksi olohuoneiksi, joissa alueen asukkaat pystyivät peseytymisen lisäksi kohtamaan toisiaan ja vaihtamaan kuulumisia.

Modernina korttelisaunana Tullin Sauna toimii vastaavasti yhteisenä olohuoneena Dream Hotelin majoittujille ja turisteille, sekä alueen asukkaille yleensä. Saunatilojen lisäksi tiloissa sijaitsee bistro ja coworking-tila. Nämä muodostavat yhdessä rennon ja dynaamisen ympäristön, joka stimuloi kävijöitä luontevaan kanssakäymiseen toistensa kanssa.

Arkkitehtisuunnittelu

Muutama vuosikymmen sitten rakennus, jossa Tullin Sauna sijaitsee toimi vielä läheisen rautatieaseman varastona. Rakennuksen rikasta historiaa ja siitä kumpuavaa teollishenkistä arkkitehtuuria kunnioittaakseen arkkitehtisuunnitelman lähtökohdaksi on otettu juurevuus ja paikallisuus ripauksella modernia charmia. Saunatilat on perinteisesti mielletty aidoiksi ja rehellisiksi tiloiksi, eikä Tullin Sauna tee tähän poikkeusta.

Läpi rakennuksen eniten käytetty materiaali on luonnollinen, lämmin suomalainen mänty, jonka rinnalla kulkevat viileät, rouheat alkuperäiset betonipinnat. Lopputuloksena on nostalgiaa henkivä herkkä vuoropuhelu näiden kahden materiaalin välillä. Huolellisesti mietityt yksityiskohdat, kuten betonisten kaivonrenkaiden pinoaminen suihkutilaksi osaltaan toistavat valittua konseptia ja suunnitteluideologiaa.

Pesutiloissa on kaksi perinteistä puusaunaa, jotka ovat sisätunnelmaltaan toisilleen kontrastiset. Toinen on tumma, juureva, perinteisen savusaunan atmösfääristä ammentava, kun taas toinen on vaalea, ilmava ja ilmeeltään enemmän tavallisen mökkisaunan kaltainen. Molemmat hirsisaunat ovat paikallisten käsityöläisten kirveellä veistämiä. Näiden käsityöläisten ikiaikaiset työtavat ja syvä saunakulttuurin tuntemus varmistavat autenttisen saunakokemuksen syntymisen.

Kokemus

Käyttäjän kokemusta mietittäessä kantavana ideana oli tuoda rehellinen ja aito, jopa hengelliseksi mielletty saunomisen rituaali varsinaisen löylyhuoneen ulkopuolelle – niin kuvainnollisesti kuin myös fyysisesti. Toinen hirsisaunoista puskee hirsiseinänsä näkyviin vastaanotto- ja ravintolatilan puolelle, mistä pienen himmennetyn ikkunan läpi saa aavistuksen siitä mitä odotettavissa on. Edelleen, jotta sisätilojen tunnelma saatiin hallintaan ja rajattua irti jossain määrin kaoottisesta katutilasta, kadulle antavat ikkunat käsiteltiin maitomaisen sumuiseksi, kuin ne olisivat höyrystyneet saunan löylyistä. Lopputuloksena on tyyni ja rauhallinen miljöö, joka heti rakennukseen sisään astuttaessa antaa maistiaisen tulevasta saunaelämyksestä.

Tunnelmaa luodaan myös yleisesti saunomiseen liitetyillä esineillä, kuten metallisilla saunaämpäreillä, jotka ovat välittömästi sisään tullessa nähtävillä ja jollaisen jokainen asiakas saa mukaansa saunaan. Ämpärin sisältä löytyy pyyhe ja muita saunomistarvikkeita, mutta osaltaan ne myös määrittävät Tullin Saunan yksilöllistä luonnetta ja brändiä. Samaa tarinaa jatkaa myös bistron ainoastaan paikallisista herkuista ja raaka-aineista koostuva tarjonta.

Aidon saunomiselämyksen ottaminen lähtökohdaksi ja sen ulottaminen läpi koko suunnitteluprosessin on johtanut lopputulokseen missä muodostuu viihtyisä ja luonnollinen tila, olohuone, joka palvelee paikallista yhteisöä ja laajempaakin asiakaskuntaa. Tullin Sauna nostaa mielestämme Tampereen ei pelkästään suomen vaan koko maailman saunapääkaupungiksi!

Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ja palkintoja

Lisää projekteja