Tehtävä
Hostel Jyväskylän keskustaan

Vuosi
2017

Laajuus
1043 m2

Työn tilaaja
Citycon/Forenom

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Ioana Maftei, Tiina Juuti, Viivi Laine, Tuula Vitie

Yhteistyökumppanit
Kuvat: Pauliina Salonen

Osaamisalueet
Rakennussuunnittelu, sisustussuunnittelu

 

Forenom Hostel Jyväskylä on Studio Puisto Arkkitehtien ja Forenomin ensimmäinen valmistunut yhteinen kohde. Studio Puisto toimi kohteessa rakennus- ja sisustussuunnittelijana.

Rakennus

Hostelli sijaitsee aivan Jyväskylän kävelykeskustan ytimessä ja se on antanut uuden elämän 1953 valmistuneelle toimistotalolle. Rakennuksen pohjakerroksessa sijaitsevat vastaanottotila ja erillisen ravintolatoimijan muutamalla asiakaspaikalla varustettu pieni kioski. Vanerinen vastaanottokaluste aloittaa tarinan, joka johdonmukaisesti jatkuu läpi rakennuksen.

Pohjakerroksesta on suora yhteys kellariin, missä sijaitsee isompi ravintola ja hostellin spa- ja saunaosasto. Ravintolan asiakastilat toimivat saunan vilvoittelutilana niinä aikoina, kun ravintola on suljettu. Rakennus on aiemmin toiminut pankkina ja kellarin teräsbetoninen pankkiholvi päätettiin säilyttää muistumana rakennuksen historiasta. Holvin sisään on tehty tunnelmallinen poreallasosasto, jossa tilaa hallitsee tummasävyisten laattojen vastinparina tervaleppäpintainen holvi, jonka kylkeen on sijoitettu sauna ja wc:t.

Kompaktit majoitustilat

Kerrokset 2 – 4 ovat keskenään lähes identtisiä majoituskerroksia joista jokaisessa sijaitsee kolmen tyyppisiä majoitushuoneita. Kerroksista löytyy myös yhteiset pesu- ja oleskelutilat, joissa on myös yhteiskäytössä oleva keittiö.

Majoituskonseptin lähtökohtana on tilojen tehokas käyttö. Huoneiden kokoa on pienennetty ja vastaavasti aula- ja oleskelutiloja on kasvatettu. Näin oleskelualue laajenee huoneen ulkopuolelle, mikä myös osaltaan tekee majoituskokemuksesta yhteisöllisemmän. Rakennuksen ulkoseinillä sijaitsevat kompaktit Minihuoneet, jossa vanerinen sänkykaluste täyttää suurimman osan huoneen pinta-alasta. Minihuone on parisängyn levyinen tila, jossa sänky on nostettu ikkunapenkin tasaan. Sängyn alla sijaitsevat vetolaatikko ja jääkaappi. Rakennuksen ulkoseinille on sijoitettu myös isompia majoitushuoneita. Kerrosten yhteistiloja hallitsee aulan keskelle sijoitettu jättimäinen vanerinen laatikko, jonka sisällä myös on majoitushuoneita.

Väritys ja materiaalit

Väritykseltään ja materiaaleiltaan rakennuksen kaikki osat toistavat samaa pelkistettyä kaavaa; mustaa, valkoista ja puuta. Samaa linjaa on noudatettu myös hostellin sisustussuunnittelussa, johon on lisäksi haettu vaikutteita rakennuksen historiasta ja hengestä. Materiaalina kalusteissa ja seinissä on käytetty mahdollisimman paljon kotimaista koivuvaneria, joka on luonnonmukaisesti vahakäsitelty. Lattiat ovat auloissa ja huoneissa linoleumia.

Ekologiset valinnat, tehokkuus ja yhteisöllisyys luovat yhdessä raikkaan ja uuden tyyppisen majoituskokonaisuuden, joka tuo oman kiinnostavan lisänsä Jyväskylän keskustan palvelurakenteeseen. Tämä kohde kannattaa nähdä livenä!

Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ja palkintoja

Lisää projekteja