Tehtävä
Majoitusalueen ravintola- ja vastaanottorakennus

Vuosi
2016

Laajuus
445 m2

Työn tilaaja
SantaPark Oy

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen

Yhteistyökumppanit
Kuvat: Marc Goodwin, Puuelementit: Byko-Lat

Osaamisalueet
Rakennussuunnittelu, sisustussuunnittelu, aluesuunnittelu

Arctic TreeHouse Hotelin ravintola- ja vastaanottorakennus jatkaa osaltaan majoitusmökeistä tuttuja arkkitehtonisia teemoja ja tunnelmia.

Rakennus kasvaa jyrkän rinteen kupeessa ja puskee itsensä irti ympäröivästä luonnosta. Se kääntää selkänsä rinteen suuntaan ja avautuu parhaita näkymäsuuntia kohti sakaroidensa kautta. Kasvillisuus tulee sakaroiden väleissä lähelle rakennusta ja saa sen käymään vuoropuhelua herkän arktisen luonnon kanssa.

Rakennus on kuin 5-sakarainen lumihiutale, jonka tilat on ryhmitelty selkeästi sakaroiden mukaan. Rakennukseen saavuttaessa tullaan ensin katettuun ulkotilaan. Tähän osaan rakennusta on sisääntulon lisäksi sijoitettu wc- ja naulakkotilat. Naulakon vierestä lähtee porras parvelle, missä sijaitsee toimisto- ja kabinettitiloja.
Tuulikaapista tullaan sisään rakennuksen keskelle, avaraan ja korkeaan aulatilaan, minkä kiintopisteenä on teräksinen takka ja mistä rakennuksen pystyy hahmottamaan yhdellä silmäyksellä. Edessä avautuu ravintolasali, etuvasemmalla sijaitsee lounge-tila ja vasemmalla kabinetti. Oikealla on vastaanottotiski ja baari. Tiskin takaseinän toisella puolella on keittiö- ja rakennuksen tekniset tilat.

Keittiö- ja huolto-osa on kivirakenteinen. Muuten rakennus on tehty puusta. Sen katot ja seinät on toteutettu puurakenteisista elementeistä, jotka ovat sisä- ja ulkopuolelta paikalla verhoiltu puupaneelilla. Elementtitekniikka mahdollisti äärimmäisen tiukan rakentamisaikataulun. Siitä kun elementit tulivat työmaalle, kesti n. 4,5 kuukautta, kun ravintolan avajaisia jo vietettiin.

Asiakastilojen kaikki seinä- ja kattopinnat ovat tummaksi petsattua puuta, joka yhdessä öljytyn pystypuutammiparketin kanssa toimii rauhallisena taustana ajoittain räiskyvällekin ravintolatoiminnalle. Tiskin etureuna on samaa paanua kuin majoitusmökeissä, mikä osaltaan toimii kokonaisuutta yhdistävänä tekijänä. Puun käyttö sisäpinnoissa tekee tilasta kodinomaisesti viihtyisän, toimii akustisesti hyvin ja luo sisäilmaltaan terveellisen rakennuksen. Sisustuksessa suosittiin puisia kalusteita, tekstiileissä ja matoissa on käytetty taljoja, nahkaa ja villaa. Kestävyys ja terveellisyys on ollut läpi rakennusprosessin suunnittelua ohjaava tekijä.

Korkeista, koko seinän kokoisista ikkunapinnoista tulvii sisään luonnonvaloa ja keinovalon tarve on näin pystytty minimoimaan. Periaatteena on ollut valaista vain tarpeellinen, kuten kulkureitit kalusteisiin integroiduilla ledinauhoilla. Himmennettävillä valaisimilla on luotu mahdollisuus muunnella valaistusta moninaisten muuttuvien tarpeiden mukaan. Asiakastilojen katoista riippuvat käpymäiset valaisimet on sommiteltu vapaasti tilaan ja ne tuovat sisämaailmaan leikkisyyttä.

Ravintolatilojen sakaroiden kärjissä sijaitsevat terassitilat, joiden sivuseinien pitsimäinen rakenne toimii kevyenä rajana ihmisen ja luonnon välillä ja heittää kiinnostavia varjoja ympäröivään luontoon.

Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ja palkintoja

Lisää projekteja