Tehtävä
Majoitusrakennuksen suunnittelu

Vuosi
2016

Laajuus
948 m2

Työn tilaaja
Helsingin ortodoksinen seurakunta

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Pauliina Kujala, Tiia Anttila

Yhteistyökumppanit
Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Kimmo Kaitila Oy, LVI- ja sähkösuunnittelu: Suomen Talokeskus Oy, Valokuvaus: Mika Huisman/Decopic, Rakennustyöt: Uudenmaan Rakennus & Putkitus Oy, Oiva-Sähköpalvelu Oy, YHR-Putkitus Oy, IR-Pelti Oy

Osaamisalueet
Rakennussuunnittelu, sisustussuunnittelu

 

Helsingin ortodoksisen seurakunnan omistama Kaunisniemen leirikeskus sijaitsee Lopella noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Leirikeskuksen aiemmat majoitustilat olivat tulleet elinkaarensa päähän, eikä niiden kapasiteetti enää riittänyt nykyiseen käyttöön. Pihan reunalla sijainnut vanha ruokalarakennus oli myös huonokuntoinen ja toimi lähinnä opetus- ja yhteiskäyttötiloina. Seurakunta halusi rakentaa uuden majoitusrakennuksen korvaamaan nämä rakennukset. Pääkäyttäjänä uudessa rakennuksessa ovat seurakunnan lapset ja nuoret sekä leirihenkilökunta. Erityisesti kirkollisten juhlapyhien ja perheleirien aikaan rakennus on myös lapsiperheiden ja muiden seurakuntalaisten käytössä. Rakennuksen suunnittelussa on otettu huomioon myös sen mahdollinen vuokraaminen myös esimerkiksi yritysten ja yhteisöjen käyttöön.

Lähestyttäessä leirikeskusta etelästä yksikerroksinen ja harjakattoinen majoitusrakennus sopeutuu ympäröivään maalaismaisemaan tuoden ulkohahmoltaan mieleen muistumia perinteisestä suomalaisesta navetasta. Rakennus on sijoitettu pihan toiseen reunaan siten, että portilta katsottaessa katse hakeutuu pihan perällä sijaitsevaan kirkkoon, joka on koko leirikeskuksen toiminnan ydin. Uusi majoitusrakennus rajaa ja muodostaa leirikeskuksen pihapiiriä perinteisen piharakennuksen tavoin jättäen kuitenkin talvisin pihalta Loppijärvelle avautuvan näkymän avoimeksi.

Rakennuksen keskelle pääsisäänkäynnin yhteyteen on sijoitettu monikäyttöiset ja muunneltavat yhteistilat, jotka avautuvat suurten ikkunoiden välityksellä pihamaalle sekä ympäröivään luontoon. Rakennuksen sydämenä toimii sen keskellä sijaitseva korkea keskeistila, johon on sijoitettu keittiö leipomista, kahvittelua ja muuta yhdessäoloa varten. Pienemmät yhteistilat ovat erotettavissa taiteovilla omiksi ryhmätyö- / kokoustiloikseen tai yhdistettävissä yhdeksi suureksi tilaksi keskeistilan kanssa. Yhteistilojen yhteydessä on myös katettu oleskeluterassi, josta avautuu näkymät peltojen yli etelään.

Majoitushuoneet sijaitsevat yhteistilojen molemmilla puolilla kahdessa siivessä, jolloin kaikki huoneet sijaitsevat lähellä yhteistiloja. Osa huoneista on yhdistettävissä avattavan välioven välityksellä, jolloin niitä voidaan käyttää perheiden ja pienten ryhmien majoituksessa. Jokaisesta majoitushuoneesta avautuu näkymä suuren ikkunan kautta pihalle tai ympäröivään luontoon.

Rakennuksen harjakatto kätkee sisäänsä IV-konehuoneen sekä kylmän ullakon, joka on myöhemmin mahdollista ottaa käyttöön rakennuksen laajennuksena. Rakennus on suunniteltu siten, että hiljaisempina vuodenaikoina siitä voidaan käyttää vain toista puolta, jolloin toista puolta voidaan pitää pelkällä peruslämmöllä lämmitysenergian säästämiseksi. Rakennuksen pohjoispäädyssä on toinen katettu oleskeluterassi, josta avautuu maisemat Loppijärvelle. Julkisivujen punaiset rappauspinnat ja konesaumattu peltikate muodostavat parin pihan toisella puolella sijaitsevan ruokalarakennuksen julkisivujen kanssa. Pitkät räystäät suojaavat julkisivuja ja luovat katettua ulko-oleskelutilaa rakennuksen ympärille.

Rakennuksen sisustuksessa on käytetty aitoja luonnonmateriaaleja sekä vaaleita rauhoittavia pintoja. Kalustuksessa on panostettu monikäyttöisyyteen, muunneltavuuteen ja kestävyyteen. Ideana on, että sisustus luo rauhallisen taustan rakennuksen aktiiviselle elämälle, joka saa näkyä sisätilojen seinillä muun muassa lasten piirustusten ja nuorten ryhmätöiden muodossa.

Hankkeeseen liittyviä uutisia

Lisää projekteja