Tehtävä
1920-luvun paritalon kellarin muuttaminen kesäkahvilaksi ja naapuruston kokoontumispaikaksi

Vuosi
2015

Laajuus
41 m2

Työn tilaaja
Jyri Engeström / Siili Projects Oy

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit, Mattila&Merz, COMPANY

Yhteistyökumppanit
Rakennesuunnittelu: Ideastructura Oy, LVI-suunnittelu: Mika Manninen, Sähkösuunnittelu: Hepacon Oy, Rakennustyöt: Rikle Oy, Puusepäntyöt: Mikko Merz, Kuvat: Marc Goodwin

Osaamisalueet
Korjaussuunnittelu, pääsuunnittelu, arkkitehtisuunnittelu

Kahvila Siili on kesäkahvila, joka sijaitsee Puu-Käpylässä Helsingissä 1920-luvulla rakennetun paritalon kivijalassa. Tilassa toimi elintarvikemyymälä aina 70- ja 80-luvun vaihteeseen saakka, jonka jälkeen tilat ovat olleen rakennuksen omistajan yksityiskäytössä. Alueella on ollut vielä 1970-luvulla ainakin 6 maitokauppaa, joten Kahvila Siili palautti osan tästä historiasta alueelle.

Aiemmin maitokauppana toimineet tilat, 2 huonetta ja pieni varastotila peruskorjattiin rakennuksen ja tilojen rakennushistorialliset piirteet huomioiden ja niitä kunnioittaen. Vuosien varrella kertyneet ajalliset kerrostumat huomioitiin myös suunnittelussa ja huonejako palautettiin alkuperäisenkaltaiseksi. Olemassa olevat ikkunat ja ulko-ovi kunnostettiin, jolloin ulospäin rakennuksen ulkonäkö säilyi ennallaan. Pintamateriaalit kunnioittavat vanhaa rakennusta ja kahvilasalissa on pyritty säilyttämään vanha kellarin tunnelma. Vaaleiksi maalatut seinä- ja kattopinnat tekevät tilasta valoisan. Pihalle suunniteltiin pieni terassi, joka pintamateriaaleiltaan, kasvillisuudeltaan ja kalustukseltaan noudattelee perinteistä käpyläläistä tunnelmaa.

Kahvilan suunnittelu tehtiin yhteistyössä Mattila&Merzin sekä Johan Olinin ja Aamu Songin (COMPANY) kanssa. Studio Puisto vastasi kohteen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta, Mattila&Merz sisutuksesta ja puusepän työnä tehdyistä kiintokalusteista ja COMPANY seinillä esillä olevasta taiteesta.

Kahvila avasi ovensa kesäkuussa 2015, mistä lähtien asiakkailla on ollut mahdollisuus päästä nauttimaan suomalaisesta huippudesignista ja lontoolaisesta erikoiskahvista perinteisessä käpyläläisessä miljöössä. Kahvila sai jo ensimmäisenä kesänään erinomaisen vastaanoton ja niitti mainetta niin nettiblogeissa kuin eri lehtien palstoillakin. Kahvilan myöstä alueella on uusi kaupunkilaisten kokoontumispaikka, joka on palauttanut naapurustoon aimo annoksen kadoksissa ollutta yhteisöllisyyttä.

Hankkeeseen liittyviä uutisia

Lisää projekteja