Tehtävä
Smart School Venäjän Irkutskiin

Vuosi
Kutsukilpailu kevät 2015 (toinen palkinto)

Laajuus
30 000 brm2

Työn tilaaja
Strelka Institute

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Pauliina Kujala, Tiia Anttila + Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen

Yhteistyökumppanit
Sweco, landscape architect Mari Ariluoma

Osaamisalueet
aluesuunnittelu, oppimisympäristöt, kulttuurirakentaminen

Teimme Strelka-instituutin järjestämän Smart School Irkutsk-arkkitehtuurikutsukilpailun yhteistyössä Arkkitehdit Rudanko + Kankkusen kanssa. Smart School on suurimittakaavainen monitoimintoinen projekti, joka koostuu eri ikäryhmille tarkoitetuista koulurakennuksista, perheiden asunnoista, maatilasta ja urheilualueista, jotka sijoittuvat viheralueelle Angara-joen rannalle Irkutskiin Venäjälle. Kilpailun tilaohjelma oli 30 000 neliömetriä. Kilpailuohjelma toi esille idean “puistokoulusta”. Tämä lähtökohta oli ryhmällemme mieluinen koska suomalainen koulutus perustuu holistiseen, aihekokonaisuuksiin pohjautuvaan oppimiseen, joka ei rajoitu luokkahuoneisiin.

Ehdotus perustuu pienimittakaavaisiin oppimiskyliin. Lasten jokapäiväiset oppimisympäristöt koostuvat kylämäisistä kokonaisuuksista, joita on ripoteltu ympäri kampusaluetta keskelle luonnonympäristöä. Alueen maastoa on hienovaraisesti muokattu suojaisten laaksojen muodostamiseksi. Koulujen pihat, liikunta-alueet, maatila ja perheasunnot sijoittuvat näihin laaksoihin. Alueen sydämessä pienimittakaavaisia oppimiskyliä ympäröivät suurimittakaavaisemmat koulurakennukset, jotka muodostavat joka ryhmälle oman turvallisen kotisolun. Oppimisympäristö jatkuu luontevasti sisätiloista ulkotiloihin.

Kilpailun tuomaristo oli erittäin tyytyväinen ehdotuksen oppimisympäristökonseptiin ja näki oppimiskylien istuvan hyvin ideaan puistomaisesta koulusta. Kävimme useaan otteeseen kilpailun eri vaiheiden aikana vilkkaita keskusteluja arkkitehtonisen tilan ja oppimisen välisestä suhteesta yhdessä tuomariston kanssa. Kilpailun viimeiseen vaiheeseen valittiin kuudesta kilpailijasta kolme. Studio Puisto Arkkitehdit ja Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen pääsi viimeiseen vaiheeseen ja sijoittui lopulta kilpailun toiselle sijalle.

Hankkeeseen liittyviä uutisia

Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ja palkintoja

Lisää projekteja