Vuosi 2014 lähenee loppuaan ja nyt on hyvä pysähtyä hetkeksi katsomaan taaksepäin kuluneen vuoden tapahtumia. Studio Puisto on toiminut jo vuodesta 2010 asti nuorten arkkitehtien luovana yhteenliittymänä, mutta vuoden 2014 alussa otettiin yksi iso harppaus eteenpäin perustamalla Studio Puisto Arkkitehdit Oy. Vuosi aloitettiin 3 työntekijän voimin ja nyt vuoden lopussa meitä puistolaisia on jo 6. Viiden osakkaan lisäksi joulukuussa palkkasimme ensimmäisen ”oikean” työntekijämme kun Pauliina Kujala aloitti osa-aikaiset työt Puistossa diplomityönsä tekemisen ohella. Työnkijämäärän tuplaamista kuluneen vuoden aikana voitaneen pitää hyvänä saavutuksena ja kovana tavoitteena myös seuraavalle vuodelle! Työntekijämäärän kasvaessa myös kompaktit ja kotoisat tilamme Kaikukujalla Kalliossa kävivät pieniksi ja syyskuussa muutimme Lapinlahdenkadulle Kamppiin isompiin tiloihin yhdessä Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy:n kanssa.

Studio Puiston toimintamalli on alusta asti ollut yhteisöllinen ja perustunut mm. verkostoitumiseen eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Kuluneen vuoden aikana yhteistyöverkostoja laajennettiin ja moni niistä kantoi hedelmää uusien mielenkiintoisten projektien muodossa. Yhteistyö Onvisio Oy:n Hannu Komun kanssa alkoi syksyllä 2013 Kivijärvi Spa- ja hotellikeskuksen luonnossuunnittelusta ja sai vuoden aikana jatkoa ensin Kivijärven jatkosuunnittelun sekä myöhemmin kahden muun aluesuunnitelman osalta. Näistä suunnitelmista toisen, Pihtiputaalle tehdyn Niemenharjun matkailualueen aluesuunnitelman, pohjalta lähdetään mahdollisesti tekemään tarkempaa jatkosuunnittelua heti vuoden 2015 alusta alkaen. Sisustusarkkitehdit Fyra Oy:n kanssa haimme ja pääsimme alkuvuodesta mukaan Helsingin Yliopiston puitesopimukumppaniksi. Yksi vuoden suurimmista projekteista oli Helsingin Kaupunkisuunnitteluvirastolle tehty Vartiosaaren huvila- ja ranta-alueen kehittämissuunnitelma, joka tehtiin yhteistyössä VSU maisema-arkkitehdit Oy:n ja Ateljee Suojon kanssa. Kesän alussa saatiin valmiiksi myös Varjakan loma- ja virkistysalueen maankäytön ideasuunnitelma Ouluun, jossa yhteistyökumppanina puolestaan oli Arkkitehtdit Sarlin + Sopanen Oy.

Kesällä pääsimme mukaan myös Pieksämäellä järjestettyyn arkkitehtuurikutsukilpailuun Hiekanpään elämänkaarikampuksen suunnittelusta. Keräsimme kilpailuun työryhmän eri alojen asiantuntijoista, joita olivat mm. oppimisympäristöihin perehtyneet arkkitehdit Hilla Rudanko ja Anssi Kankkunen, kokenut opetusalan asiantuntija Kaisu Vesikansa, kokeneita koulusuunnittelijoita, sisustussuunnittelijoita, ekologisen rakentamisen konsultti, tietomallikonsultti sekä ekologisen rakentamisen menetelmiin ja suunnittelukäytäntöihin perehtynyt arkkitehti Yrjö Suonto. Kilpailusta saatu 2. palkinto ja kilpailun järjestäjiltä saatu erittäin positiivinen palaute lämmittivät mieltä loivat uskoa tuleviin projekteihin oppimisympäristöjen parissa.

Studio Puisto kuuluu myös Uusi Kaupunki! -kollektiiviin ja olimme vuoden 2014 aikana mukana järjestämässä yhteensä kuutta osallistavaa kaupunkisuunnittelutyöpajaa eri puolilla Suomea. Yle teki näiden työpajojen järjestämisestä TV-dokumenttisarjan ”Kaupunki uusiksi”, joka esitettiin syksyn aikana Yle Teemalla ja on edelleen katsottavissa Yle Areenasta: http://areena.yle.fi/tv/2171163. Paraisten työpajassa tehtyjen ehdotusten tuloksena saimme myös kaksi jatkotoimeksiantoa Paraisille, joista toinen oli Paraisten keskustakorttelin kehityssuunnitelma kaavamuutoksen pohjaksi ja toinen uuden asuinalueen yleissuunnitelma Norrbystrandin alueelle Paraisten keskustan pohjoispuolelle. Loppukesästä 2013 järjestetyssä Tampereen työpajassa alkunsa saanut uusi hotellikonsepti kehittyi syksyn ja talven aikana Dream Hostellin laajennukseksi Tampereelle. Uusi laajennus, Dream Hotel, avattiin tämän vuoden heinäkuussa ja sai mukavan vastaanoton eri verkkojulkaisuissa (mm. Dezeen http://www.dezeen.com/2014/12/13/studio-puisto-dream-hotel-converted-warehouse-tampere-finland/) ollen ensimmäinen Puiston myös espanjaksi julkaistu projekti!

Vuoden aikana on tehty myös pienemmän mittakaavan projekteja 20 neliön siirtolapuutarhamökeistä ja pienestä 30 neliön kahvilasta saunoihin ja pientaloihin. Osa näistä projekteista jatkuu myös ensi vuoden puolella ja mielenkiinnolla odotamme, miten ne kehittyvät eteenpäin!

Yksi vuoden isoista ponnistuksista oli myös Puiston visuaalisen ilmeen ja nettisivun kehittäminen ja uudistaminen. Työhön valittiin useiden hyvien vaihtoehtojen joukosta Nimiö Oy. Nimiön kädenjälkiä voi nyt siis ihailla uusitun nettisivun ja muun uuden graafisen ulkoasun muodossa. Nettisivun teknisestä toteutuksesta vastasi Jyrki Vanamo. Kiitokset molemmille osapuolille hienosta työstä!

Kulunut vuosi on pitänyt sisällään todella paljon työtä ja kiirettä sekä niin pettymyksiä kuin menestystäkin. Haluan myös kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita hyvästä yhteistyöstä ja toivottavasti voimme jatkaa näin myös tulevaisuudessa! Itse koen kuluneen vuoden olleen erittäin opettavainen monessa mielessä niin yrittäjyyden kuin projektienkin osalta. Paljon uutta tietoa tarttui mukaan myös maaliskuusta syyskuuhun kestäneeltä pääsuunnittelijakurssilta ja kurssin jälkeen järjestetystä pääsuunnittelijan pätevyystentistä. Nyt jälkikäteen tuntuu siltä, että vuosi sitten tehty hyppy tuntemattomaan kannatti tehdä ja tältä pohjalta on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita vuonna 2015!

Sampsa, Studio Puisto

Muita uutisia