Tehtävä
7 korkeatasoisen Art & Design Villan arkkitehti- ja sisustussuunnittelu

Vuosi
2007, rakentaminen 2008-2009 ja hotellin kahvilatilat 2010

Laajuus
1155 brm2 Hotellin aulatilat ja kahvila 95 brm2

Työn tilaaja
Hengitysliitto Heli

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit; arkkitehtisuunnittelu Emma Johansson, avustava suunnittelu Maija Viljanen

Yhteistyökumppanit
Villojen taiteilijat (kussakin villassa omansa), Konsulttina Rainer Mahlamäki, Lahdelma & Mahlamäki Architects Ltd, Emeritusprofessori ja arkkitehti Kaj Nyman, Timo Leiviskä, Timo Leiviskä arkkitehdit Oy

Osaamisalueet
aluesuunnittelu, loma- ja matkailurakentaminen, valaistussuunnittelu, puurakentaminen, sisustussuunnittelu ja kalustesuunnittelu

Saimaan rannalla sijaitsevien Anttolanhovin huviloiden suunnittelu käynnistyi vuonna 2005 yhdyskuntasuunnittelun emeritusprofessori Kaj Nymanin ja Anttolanhovin johtajan Juhani Palosen sekä hotelli- ja ravintolajohtajan Maisa Häkkisen aloitteesta. Heidän visionsa pohjalta uudenlaisesta huvilakonseptista järjestettiin syksyllä 2006 arkkitehtuurikilpailu. Kilpailun voitti Emma Johanssonin ehdotus ”Luonnon syli”. Ehdotuksen mukaisesti toteutettiin seitsemän huvilaa vajaan kilometrin mittaiselle ranta-alueelle.
Art and Design- huviloissa yhdistyvät hotellin ja vuokrahuviloiden parhaat puolet. Rantahuviloissa pääkäyttäjäryhmänä ovat eteläeurooppalaiset ja venäläiset perhe- sekä kokousasiakkaat, keskimääräisen käyttöajan ollessa 2 viikkoa. Tärkeimpänä lähtökohtana oli vastata asiakkaiden yksityisyyden, luonnonrauhan sekä laadun tarpeisiin.Rantahuviloita lähestytään yleisen ranta- ja puistoalueen ohi, rantaviivan suuntaisella tiellä. Huvilat kääntävät selkänsä pohjoiseen, tielle päin ja avautuvat kokonaan etelään, omaa suojaisaa pihaa ja rantaa kohti. Julkisivu tielle koostuu kapean L-muotoisen rakennusrungon yli taittuvasta katosta ja sitä rytmittävistä kattoikkunoista ja kookkaista, takka- ja ilmastointihormit yhdistävistä takkamuureista.

Sisäänkäynti sijaitsee rakennuksen taitekohdassa, josta avautuu heti näkymä järviluontoon. Keskiosassa sijaitsevat makuuhuoneet wc-tiloineen ja päädyissä yhteiset tilat, toisessa olohuone sekä keittiö ja toisessa tilava saunaosasto. Suojaisat, matalakattoiset makuuhuoneet ja valoisat ikkunaseinäiset käytävä- ja yhteistilat korostavat toisiaan. Lähtökohtana huviloissa oli olla luonteva ja turvallinen tausta luonnon ja taiteen kokemiselle. Tämä näkyy tilassa kuljettaessa, tunne tilassa muuttuu ja arkkitehtuuri ohjaa ja tukee asukasta.

Taide ja design ovat tärkeässä roolissa Art and Design- huviloissa. Jokaisella huvilalla on oma nimikkotaiteilijansa, jonka taidetta on esillä huviloissa, pysyvästi tai myytävänä. Taiteiljat olivat mukana suunnitteluprosessissa lupakuvista lähtien ja vuoropuhelu oli varsin antoisaa. Rantahuviloiden taiteilijoihin kuuluvat mm Kaarina Kaikkonen, Kari Caven, Johanna Ilvessalo ja Antti Keitilä. Yhdessä huvilassa on esillä laaja kokoelma Jussi Tiaisen arkkitehtuurivalokuvia.

Huviloiden sisustuksessa on käytetty suomalaisen designin klassikoita yhdessä uusien suunnittelijoiden tuotteiden kanssa. Suurin osa kalusteista on personoitu yhteistyössä suomalaisten yritysten kanssa yksinomaan huviloille. Kaikki sisustuksessa käytetyt tekstiilit ja kalusteet ovat mahdollisimman luonnonmukaisia. Kalustepinnat ovat käsitelty vahoilla ja tekstiileissä on käytetty käsittelemätöntä huopaa, villa, pellavaa ja puuvillaa.

Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ja palkintoja

Lisää projekteja