Tehtävä
Elämyksellinen majoituskokonaisuus

Vuosi
2016

Laajuus
998 m2

Työn tilaaja
SantaPark Oy

Suunnittelu
Studio Puisto Arkkitehdit: Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen, Tiia Anttila, Laura Suominen

Yhteistyökumppanit
Kuvat: Marc Goodwin, Majoitusyksiköt: Vudis Modular

Osaamisalueet
Rakennussuunnittelu, sisustussuunnittelu, aluesuunnittelu

Arctic TreeHouse Hotel- hanke lähti liikkeelle tilaajan kanssa tiiviissä yhteistyössä tehdystä konseptisuunnittelusta. Jyrkkään luonnontilaisen vaaran rinteeseen sijoittuvan majoituskonseptin haluttiin ammentavan ideansa pohjoisesta luonnosta, SantaParkin sadunomaisesta maailmasta sekä pohjoisen kulttuurista ja perinteestä. Alkoi kehittyä visio yksittäisistä pienistä luontoon sijoittuvista majoitusrakennuksista, joiden henki korostaa paikan ominaisia piirteitä luoden asiakkaalle optimaaliset puitteet sekä luonnon, että arktisen mystiikan kokemiseen.

Arctic TreeHouse Hotel- majoitusyksiköt, paanupintaiset käpylehmät kasvavat luonnosta, sulautuvat siihen ja nousevat mustille tikkujaloilleen kivien ja puiden lomaan. Ne vaeltavat alarinteen suuntaan kurkistellen uteliaina kohti maisemaa ja revontulia.

32 majoitusyksikköä on sijoiteltu luontoon pareittain ja niitä on kahta tyyppiä. Tien yläpuolella noustaan kahden rakennuksen välisessä intiimissä tilassa portaita pitkin ovelle. Tien alapuolella kukin rakennuspari on yhdistettävissä sisäovella suuremmaksi kokonaisuudeksi. Näihin tullaan sisään suoraan tien puolelta. Yhdistettävän parin toisessa puolessa on aina minikeittiö. Muut majoitusyksiköt on varustettu pienellä jääkaapilla. Rakennukseen saavutaan aina ylärinteen puolelta eteiseen, josta on käynti kylpyhuoneeseen. Eteisessä on tilava säilytystila, jonka päällä on yhden hengen nukkumatilan kokoinen suojaisa pesäkolo. Tummapintaisesta eteisestä astutaan suoraan vaaleasävyiseen päätilaan, jolloin valon määrä kasvaa ja maisema pääsee avautumaan täydessä loistossaan. Maiseman puoleinen seinä on kokonaan lasia ja jokainen majoitusyksikkö on tarkasti suunnattu niin, että mahdollisimman esteetön suora luontonäkymä toteutuu.

Puurakenteiset ja -pintaiset rakennukset ovat huolella suunniteltuja lämpimiä pesiä. Kontrasti villin luonnon ja turvallisen pesämäisen tilan välillä on ollut suunnittelua ohjaava tekijä. Sisustuksessa on yllätyksellisiä ja harkittuja yksityiskohtia, jotka kiinteästi liittyvät alueen elämykselliseen palvelukonseptiin. Sisustusmateriaalien lämpö ja pehmeys osaltaan korostavat pesämäistä tunnelmaa. Käytettyjen materiaalien ja teknisten ratkaisujen ekologisuus on ollut tärkeässä osassa kaikissa suunnittelun ja rakentamisen vaiheissa. Viherkatto auttaa hulevesien hallinnassa ja tuo rakennuksen jalanjäljen verran kasvillisuutta takaisin rakennuspaikalle. Sisäpintojen puu luo materiaalina viihtyisyyttä, terveellisen sisäilman ja miellyttävän akustiikan.

Valosaaste ulkotiloissa on pyritty minimoimaan revontulien vuoksi ja aidon luontokokemuksen mahdollistamiseksi. Valaisimia on juuri sen verran, että turvallinen kulku on mahdollista ja oma yöpaikka löytyy helposti. Maastosta on harkitusti valaistu muutamia kauniita puita, jotka toimivat kiintopisteinä sisältä ulos katsottaessa. Ilta- ja yöaikaan rakennukset loistavat maastossa kuin lyhdyt heittäen kiinnostavia varjoja ympäristöön ja kutsuen kulkijan astumaan peremmälle lämpimään sisätilaan. Päiväsaikaan valon ja varjon leikki sisä- ja ulkopinnoilla saa rakennukset käymään herkkää vuoropuhelua ympäröivän luonnon ja sen materiaalien kanssa.

Majoitusyksiköt on rakennettu sisäpintoja ja kiintokalusteita myöten valmiiksi tilaelementeiksi sisätiloissa ja nostettu pilareille suoraan rekan lavalta. Tällä tavalla toimien pystyttiin minimoimaan hauraan arktisen luonnon rasittaminen. Ainoastaan infraverkkoihin kytkeminen ja ison ikkunan asentaminen on tehty paikalla. Rakentajien ammattitaito ja huolellisuus työn tekemisessä on mahdollistanut pitkälle hiotut detaljit. Ovet uppoavat saumattomasti seinäpintaan ja ikkunan karmirakenteet jäävät kokonaan piiloon. Ennen varsinaisen rakennusprojektin aloittamista rakennettiin prototyyppi, missä päästiin tutkimaan valittuja ratkaisuja. Projekti on ollut poikkeuksellisen nopea. Suunnittelu aloitettiin elokuussa 2015, prototyyppi oli valmis joulukuussa 2015 ja kaikki rakennukset seisoivat valmiina jaloillaan ja sisustettuina jo marraskuussa 2016. Tilaajan selkeä visio, rakentajien ammattitaito ja joustavuus sekä kaikkien osapuolten saumaton yhteistyö on mahdollistanut tiukan aikataulun.

Arctic TreeHouse Hotelin lisäksi alue täydentyy tulevaisuudessa erilaisilla majoitusyksiköillä, joiden arkkitehtuuri tarjoaa uuden,

erilaisen katselukulman arktiseen luontoon. Alueelle on rinnan majoitusyksiköiden kanssa jo noussut vastaanotto- ja ravintolarakennus, ja viisi isompaa majoitusyksikköä, jotka osaltaan täydentävät käpylehmien aloittamaa tarinaa.

Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ja palkintoja

Lisää projekteja