Tehtävä
Energiatehokas koti Alankomaihin

Vuosi
2014

Laajuus
210 sqm

Työn tilaaja
Yksityisasiakas

Suunnittelu
Studio Puisto; arkkitehtisuunnittelu Willem van Bolderen yhteistyössä Bas van Bolderenin kanssa

Yhteistyökumppanit
Valokuvat Marc Goodwin, päärakennuttaja Villa Nova, rakennesuunnittelu ConStabiel, HVAC, sähkösuunnittelu Villa Nova Bouw

Osaamisalueet
rakennussuunnittelu, sisustussuunnittelu

Tämä projekti alkoi tulipalosta. Vuosisatoja vanha hollantilainen talo paloi tuhkaksi yhdessä yössä. Kun talosi ja omaisuutesi katoavat kirjaimellisesti kuin tuhka tuuleen, jäät ilman asioita jotka luovat historiasi ja identiteettisi: jäät ilman kotia.

Vaikka tulipalo oli luonnollisesti negatiivinen kokemus asiakkaillemme, he näkivät siinä mahdollisuuden vihdoinkin toteuttaa ne asiat, joita ei vanhassa talossa ollut. He saisivat aloittaa alusta ja luoda unelmiensa kodin. Meidän tehtävämme oli keskittyä mahdollisuuksiin ja positiiviseen energiaan ja siten tehdä uusi tila elämiselle.

Kaikki mitä tulipalosta jäi jäljelle oli ympäristö ja pari seinää. Asiakkaamme päättivät, etteivät tahtoneet kopiota vanhasta maatalosta, vaan nykyaikaisen, suorakulmaisen, putkenomaisen talon jossa toiminnot järjestettäisiin suoraviivaiseen järjestykseen. Putkesta tuli loppujen lopuksi solmu, joka puhelee ympäröivän maiseman kanssa ulottuen jokaiseen pääilmansuuntaan.

Sisätiloissa tavoitteena oli erilainen mutta selkeä tunnelma. Solmumainen rakennus vastaa tähän tavoitteeseen jakamalla talon kolmeen eri siipeen jotka yhdistyvät toisiinsa rakennuksen sydäntilassa, korkeassa illallishuoneessa. Siivet tarjoavat yksityisyyttä, mutta seura ei koskaan ole kaukana.

Avoimesta olohuoneesta näkee jokaiseen neljään ilmansuuntaan: pohjoinen valo pääsee sisään korkeasta ikkunasta, idän suuntaan näkymä avautuu puutarhaan. Putkimainen ikkuna kehystää etelänäkymää, lännessä suuri ikkuna avaa näkymän ympäröiville pelloille ja ilta-aurinkoon.

Paikalliset rakennusmääräykset vaativat rakennusta istumaan ympäristöönsä. Oletusarvoisesti se tarkoitti sitä, että uudisrakennus olisi ulkoasultaan samankaltainen kuin valkoiseksi rapatut naapuritalot. Me kuitenkin halusimme rakennuksen maastoutuvan luonnolliseen ympäristöönsä. Tummat, petsatut pystysuuntaiset lehtikuusilaudat saavat rakennuksen katoamaan taustallaan olevien puunrunkojen sekaan. Uuden rakennuksen tärkein ominaisuus on vuorovaikutus ympäristön kanssa, niin sisällä kuin ulkona.

Uusi rakennus tuli rakentaa niin nopeasti kuin mahdollista. Nopeuttaaksemme rakennusprosessia työskentelimme yhteistyössä päärakennuttajan kanssa. Puiset seinäelementit CNC-leikattiin ja esivalmistettiin Saksassa, mistä ne kuljetettiin Alankomaihin ja pystytettiin alle viikossa. Kaiken kaikkiaan rakennusprosessi ensimmäisistä luonnoksista asukkaiden muuttopäivään vei kahdeksan kuukautta.

Lyhyt rakennusaika tarkoitti tässä tapauksessa huomattavasti perinteisillä metodeilla toteutettua rakennusta edullisempaa taloa. Tämän ratkaisun tuoma säästö sijoitettiin kunnianhimoiseen energialuokitukseen kuten myös pintamateriaalien ja -käsittelyjen korkeaan laatuun.

Rakennus on suunniteltu säästämään mahdollisimman paljon energiaa; eristys on toteutettu raskaasti, ja sen lisäksi rakennuksessa on lämmön talteenottojärjestelmä. Aurinkopaneelit ja lämpöä varaava puuliesi toimivat lisäenergianlähteinä. Talo tarvitsee lämmitystä ulkopuolisesta lähteestä ainoastaan kylmimpinä talvikuukausina.

Tämän projektin sydämessä oli innovatiivisuus, haavojen parantaminen, uusi alku, yhteistyö, kuunteleminen, herkkyys rakennuspaikkaa kohtaan, tehokkuus ja kustannustehokkuus – pähkinänkuoressa se, mikä mielestämme on arkkitehtuurissa tärkeää.

 

Hankkeeseen liittyviä uutisia

Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ja palkintoja

Lisää projekteja